Jan van Lier.nl

Jan van Lier.nl

Dit is een ander gedeelte van de Mind and Balance website en nog volop in ontwikkeling.

Dit gedeelte (Blog) wordt in de loop van de tijd gevuld met verassende artikelen.
Bezoek alvast het Nieuwe Blog.

Bezoek de nieuwe website.

www.janvanlier.nl is een uitbreiding op www.mindandbalance.nl

Hoewel de pagina's op janvanlier.nl niet responsive zijn, probeer ik ze toch zo te maken dat ze op een klein scherm (telefoon) goed te lezen zijn.  Dat betekend dan ook dat deze pagina's op een desktop met groot scherm weer wat "groot" uitvallen.

Het is zoeken naar de gulde middenweg. Of ik die ga vinden? Ga maar eens kijken.... www.janvanlier.nl

Spike proteïnen
Het geheime wapen van SARS-CoV-2 is een eiwit, een zogenaamd “spike proteïne”, aan het oppervlak van het virus waarmee het zich aan onze lichaamscellen bindt. Dit spike proteïne lijkt te kunnen worden geactiveerd door het enzym furine via een furinebindingsplaats. Furine bevindt zich op zo goed als alle celmembranen van menselijke cellen en met name die van de longen, lever en dunne darm. SARS-CoV-2 kan zich op die manier niet alleen makkelijk binden via zijn spike proteïnen, maar kan bij binding ook direct worden geactiveerd, waardoor het in staat is om gemakkelijk in allerhande menselijke weefsels actief te worden. Een andere oorzaak waardoor het virus zich snel zou kunnen verspreiden is dat het er op lijkt dat het virus zich met hoge affiniteit (tien keer sterker dan SARS-CoV) bindt aan de ACE2 (angiotensin-converting enzyme 2) receptor op lichaamscellen. Het virus lijkt dus meerdere manieren te hebben waarop het zich snel kan verspreiden.

NLRP3 inflammasoom

Een geactiveerd SARS-CoV-2 virus kan daardoor een heftige immuunreactie uitlokken. Het kan het NLRP3 inflammasoom activeren, waardoor er een hevige immuunreactie kan ontstaan met een mogelijk dodelijke ‘cytokinestorm’. Inflammasomen zijn een deel van ons aangeboren immuunsysteem: het zijn multiproteïne-oligomeren die ontstekingsreacties mediëren.

Het NLRP3 inflammasoom kan zorgen voor het ontstaan van hevige luchtwegklachten: Acute Distress respiratory syndrome (ADRS) en Acute Lung Injury (ALI), met als mogelijk gevolg een (ernstige) longontsteking