Toegepaste Imaginatie

Een van de technieken die wij de afgelopen weken tijdens de opleiding tot Psycho-energetisch therapeut hebben behandeld en ook in de praktijk hebben gebracht is TOEGEPASTE IMAGINATIE

Voor de meeste medecursisten was het gebruik van deze techniek een openbaring. Een openbaring in de zin van hoe snel hiermee het kernpunt van een probleem gevonden kan worden. Maar ook hoe diep je hiermee bij een cliënt kunt komen.

Toegepaste Imaginatie blijkt een krachtig psychologisch middel te zijn.

Veel van de beleving van mensen speelt zich af in beelden. Mensen denken, spreken en voelen in beelden en handelen vanuit deze beelden. Met imaginatie kan daar invloed op uitgeoefend worden.

Er is dan ook geen psychologische methode die zo wijdverspreid is als imaginatie.

Toegepaste imaginatie of ook wel verbeelden genoemd is misschien wel het krachtigste psychologische middel dat er bestaat. Het is immers de manier waarop de geest informatie codeert, opslaat en verwerkt. Wat mensen werkelijk zijn is dan ook te vinden in hun innerlijke beelden. Het is het terrein waarop psyche, lichaam en concreet gedrag het meest beïnvloed (kunnen) worden.

De verbeelding behoort tot de invloedrijkste spontane functies van de psyche. Het geeft toegang tot het domein van de creativiteit, daar waar de mens het meest vrij is.

Imaginatie wordt ook wel visualisatie, geleide verbeelding of dagdroom en symbooldrama genoemd en wordt in vele therapieën en coaching methoden toegepast, bijvoorbeeld in hypnotherapie, EMDR, mindfulness en gedragstherapie, zij het meestal op een beperkte wijze.

Imaginatie betreft niet alleen visuele beelden, het betreft alle ‘innerlijk zintuiglijke’ ervaringen: innerlijke beleving van tast, geluid, geur, zien, beweging, gevoel, etc. Het inschakelen van meerdere zintuigen verdiept in het algemeen de imaginatie.

Imaginatie vereist wel dat de persoon open wil staan voor zijn innerlijke beeldenwereld. Als het lukt dat contact te krijgen, dan blijkt dat het veelal een betekenisvolle beleving is met, op den duur, gevolgen in het gevoelsleven, het denken en het concrete gedrag.

Een aantal gebieden waar imaginatie kan worden toegepast zijn:

  • Persoonlijke ontwikkeling.
  • Onderwijs; ontwikkelingstrajecten.
  • Loopbaanbegeleiding.
  • In organisaties: bij teambuilding, visieontwikkeling en taakgerichte opdrachten.
  • Bij de ontwikkeling van creativiteit; inspiratie; zingeving.
  • Bij emotionele en psychische problematiek van verschillende aard; depressie, burn-out, traumaverwerking, angst.
  • Stress-management.
  • Bij het verlichten van lichamelijke symptomen en het verwerken van ziekte.
  • Revalidatie.
  • Topsport en presteren in het algemeen.

Met toegepaste imaginatie kun je je innerlijke krachten mobiliseren. Dat kan je helpen bij de verwerking van alles wat je meemaakt met bijvoorbeeld ziekte. Het kan je tot steun zijn bij behandelingen en je herstel te bevorderen. Als aanvulling op de medische zorg schakel je de kracht van de geest in en kan je je draagkracht en veerkracht versterken.

Tevens kan toegepaste imaginatie je helpen om snel blokkades of onverwerkte weggestopte trauma's op te sporen en een behandeling of healing voor deze problemen op te stellen.

Copyright:

Mind and Balance gebruikt informatie uit artikelen die op diverse fora via internet zijn gepubliceerd en openbaar zijn. Deze wil ik graag met geïnteresseerden delen. Ik vertrouw op de deskundigheid van de uitgevers van deze artikelen. Ik wil en zal op geen enkele manier het copyright claimen van de diverse illustraties die ik van het vrije internet download en gebruik om de pagina's van mijn website mee te verfraaien. Deze afbeeldingen komen van websites zoals Pixabay en zijn vrij van rechten Ze mogen volgens de aanbieder vrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden.  Deze afbeeldingen worden dan wel door mij gebruikt, maar het eventuele copyright van de originele illustraties blijft expliciet eigendom van de individuele artiest. Mochten  er op mijn website, ondanks mijn zorgvuldigheid, illustraties, onderdelen of artikelen zijn gebruikt waarop een copyright rust en/of waarvoor ik geen toestemming heb verkregen, dan verzoek ik u om mij dit zo snel mogelijk te laten weten. Ik zal dan direct het betreffende onderwerp verwijderen.

Mind and Balance.