Mind and Balance Nieuws VLEES IN DE BAN

Het is weer een leuke komedie die overal wordt opgevoerd waarbij men net doet alsof het nu pas bekend is geworden dat bewerkte vleessoorten extra risico opleveren voor het krijgen van kanker.

Alles en iedereen is weer in rep en roer.

En met veel bombarie werd aangekondigd dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bewerkte vleessoorten heeft ingedeeld in de categorie “kankerverwekkend”.


Bewerkt vlees zoals hamburgers, worstjes, ham, bacon en spek kan kanker veroorzaken. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie in een onlangs verschenen rapport. Een samenvatting van de studie is gepubliceerd in The Lancet Oncology. Een werkgroep van 22 wetenschappers uit tien landen bekeek de resultaten van 800 epidemiologische studies uit de hele wereld.


Volgens de WHO verhoogt het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18 procent ten opzichte van mensen die niet zo veel bewerkt vlees eten. Verder werd een minder sterk verband gevonden met het voorkomen van maagkanker. Bewerkt vlees is vlees dat een of andere verandering heeft ondergaan om het langer houdbaar te maken of de smaak te veranderen. Daarbij valt bij voorbeeld te denken aan het roken of zouten van vlees.

Men heeft bij de WHO bewerkt vlees klaarblijkelijk ingedeeld in de categorie 2A, dezelfde categorie waar ook de onkruidverdelger van Monsanto voorkomt. Kleine wereld zoals je ziet.

Er is hier natuurlijk helemaal niets nieuws onder de zon want het is jarenlang bekend dat zo goed als alle vlees de kankerverwekkende stof natriumnitriet bevat.

Een bericht uit 2013:

De World Cancer Research Fund (WCRF) heeft een review van 7000 studies naar de relatie tussen voeding en kanker afgerond en concludeert dat bewerkt vlees te gevaarlijk is om nog langer als humane voedselbron te beschouwen.

Het gaat om bewerkte vleeswaren zoals worst, boterhamvlees, verpakte ham en salami die worden bewerkt met een kankerverwekkend ingrediënt dat bekend staat als natriumnitriet (E250). De stof dient niet alleen als kleurstof om het vlees rood te kleuren, maar is tevens een conserveermiddel. Het is het enige conserveermiddel dat de bacterie die botulisme veroorzaakt kan tegenhouden. Natriumnitriet wordt echter in het lichaam omgezet in schadelijke nitrosamines.

Dit gegeven was al bekend in de zeventiger jaren van de vorige eeuw. Desondanks is het middel nog steeds toegestaan. Mogelijk is een flinke lobby vanuit de industrie hier debet aan. Wel werden in Nederland de toegestane hoeveelheden bij de inwerkingtreding van het Vlees- en Vleeswarenbesluit in 1981 drastisch verlaagd. Helemaal verbieden was en is waarschijnlijk niet aan de orde, omdat er geen middel is dat natriumnitriet kan vervangen.

Om zo min mogelijk natriumnitriet binnen te krijgen, is het raadzaam om geen bewerkte, rode vleeswaren te consumeren en de etiketten goed te lezen. Witte vleesproducten en vis bevatten overigens niet deze stof. Daarnaast is aangetoond dat vitamine C de vorming van kankerverwekkende nitrosamines kan tegengaan.

Met andere woorden, al jaren geleden was dit gegeven bekend, dus waarom komt het nu ineens op de lijst van gevaarlijke kankerverwekkende stoffen te staan?


Zou het uitkomen van dit bericht nu misschien iets te maken hebben met het volgende?

Klimaatverandering is wereldwijd de grootste uitdaging voor de mensheid en vormt de ergste bedreiging voor het milieu. Maar wat is nu oorzaak nummer één van onze milieucrisis? Rijden in 4x4 terreinwagens? Nee. Fabrieken? Nee. Vliegtuigen? Nee. Dit zijn de eerste dingen die in je opkomen, maar de grootste veroorzaker van de klimaatverandering kan wel eens bij jouw op je bord liggen.

Volgens een rapport van de Verenigde Naties uit 2006 produceert de vleesindustrie méér broeikasgassen dan alle auto's, vrachtwagens, vliegtuigen en schepen ter wereld samen. Dit bewijst nogmaals dat vlees slecht is voor het milieu. Deze broeikasgassen verergeren de klimaatverandering en kunnen tot catastrofale rampen leiden, zoals droogte, overstromingen, orkanen, stijging van de zeespiegel en uitbraak van ziektes. Tenzij ... we de hoeveelheden broeikasgassen die we in de atmosfeer uitstoten drastisch verminderen.


Ook in dit geval gaat problem-reaction-solution weer feilloos op. In de wachtrij staat al geruime tijd kweekvlees. Uit dierlijke stamcellen wordt spierweefsel gekweekt in laboratoria zodat we geen dieren meer hoeven houden. De industrie/elite die de patenten hierop heeft, bepaalt uiteraard wat erin zit, wie het mag kopen en hoeveel er beschikbaar is.

Het wordt steeds belangrijker (ook lastiger) om zo natuurlijk mogelijke en schone voeding tot je te nemen om de belasting op je lichaam te verminderen.

Biologisch en onbewerkt eten is daarom aan te raden omdat is bewezen dat dat aanzienlijk scheelt in de belasting van je lichaam voor wat betreft gifstoffen.

Natuurlijke voedingssupplementen zijn bijna niet meer weg te denken uit een gezond voedingspatroon. Een sterk immuunsysteem is de beste manier om ziekte en vroegtijdige veroudering te voorkomen.


Bron Niburu

Copyright:

Mind and Balance gebruikt informatie uit artikelen die op diverse fora via internet zijn gepubliceerd en openbaar zijn. Deze wil ik graag met geïnteresseerden delen. Ik vertrouw op de deskundigheid van de uitgevers van deze artikelen. Ik wil en zal op geen enkele manier het copyright claimen van de diverse illustraties die ik van het vrije internet download en gebruik om de pagina's van mijn website mee te verfraaien. Deze afbeeldingen komen van websites zoals Pixabay en zijn vrij van rechten Ze mogen volgens de aanbieder vrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden.  Deze afbeeldingen worden dan wel door mij gebruikt, maar het eventuele copyright van de originele illustraties blijft expliciet eigendom van de individuele artiest. Mochten  er op mijn website, ondanks mijn zorgvuldigheid, illustraties, onderdelen of artikelen zijn gebruikt waarop een copyright rust en/of waarvoor ik geen toestemming heb verkregen, dan verzoek ik u om mij dit zo snel mogelijk te laten weten. Ik zal dan direct het betreffende onderwerp verwijderen.

Mind and Balance.