Kurkuma

Kurkuma, koenier, koenjit, Indiase geelwortel, en vroeger ook tarmeriek genoemd, is een specerij gewonnen uit de plant Curcuma longa. Koenjit is de van oorsprong Maleise naam van de specerij.

Wat doet kurkuma met je lichaam?

Is kurkuma gezond? En wat kan je ermee doen? Kurkuma is een kruid dat vooral in India bekend is. Kurkuma is bijzonder gezond en wordt voornamelijk in de Oosterse keuken gebruikt om meer smaak en kleur aan gerechten te geven.

Lees de 5 redenen waarom kurkuma gezond is

Kurkuma wordt niet enkel in de culinaire, maar ook in de medische wereld gebruikt. Vooral in de Oosterse landen dient kurkuma als ontstekingsremmer. Maar wist je ook dat kurkuma tal van voordelen voor jouw gezondheid kan opleveren?

1. Lichamelijk reinigingsmiddel

Kurkuma helpt mee om je lichaam te ontgiften. Het maakt je hele lichaam schoon, tot in de diepste vezels en weefsels. Daarnaast bevat kurkuma ontstekingsremmende en anti-oxidante eigenschappen die carcinogene cellen vernietigen. Dit zijn kankerverwekkende stoffen.

Kurkuma werkt zuiverend, brengt je stofwisseling in balans en verwijdert daarnaast ook schadelijke stoffen uit je lever. Voor een nog betere opname van de specerijen, kun je kurkuma het best mengen met peper.

2. Gewichtsverlies

Kurkuma helpt de vetverbranding te stimuleren en remt daarnaast ook nog de groei van vetweefsels af. Kurkuma versnelt de vetstofwisseling waarbij de gehaltes van vetten in de bloedbaan verlaagd worden. Daarnaast bevordert kurkuma het spijsverteringsstelsel. Het kruid stimuleert de productie van maagsappen en de werking van de lever & gal. Dat is heel goed voor het verteren van vettig eten.

3. Antidepressiva

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat kurkuma ook kan werken als antidepressiva. De kruid bevoordeelt de productie van neurotransmitters. Dat zijn serotine & dopamine, die depressies kunnen helpen bestrijden.

Daarnaast staat kurkuma ook in voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en bestrijdt het hersenontstekingen, wat ook depressies helpt voorkomen. Natuurlijk wil dat niet zeggen dat je antidepressiva zomaar kunt vervangen door kurkuma. Er is hiervoor nog meer onderzoek nodig. Voor uitgebreide informatie, ga naar je huisarts.

4. Bloeddrukverlagend

Geelwortel heeft een gunstig effect op de werking van de bloedvaten. Dat zorgt ervoor dat een té hoge bloeddruk verlaagd wordt. Een goede tip die je ook hierbij kan helpen is ’s avonds een tas (kopje) warme melk met honing en kurkuma te drinken. Kurkuma helpt bij het reinigen van het bloed en daarnaast stimuleert het de aanmaak van collageen en houdt het je huid soepel. Als je slechts 1 theelepel per dag in je eten verwerkt, zorgt het ervoor dat je lichaam langer jong blijft.

5. Kankerkiller

Kurkuma wordt regelmatig geassocieerd met ‘kankerkiller’. Dat komt omdat er vaak gezegd wordt dat er in de geelwortel een stof zit dat mee instaat voor het afremmen van de groei van bepaalde kankercellen. Helaas is hier nog niet zo veel onderzoek naar gevoerd, maar tot nu toe zijn de resultaten veelbelovend. Zeker als het in combinatie met chirurgie of chemotherapie gebeurt.

Hoe kurkuma gebruiken?

Je kunt kurkuma heel gemakkelijk in de keuken gebruiken. Het heeft een zalig aroma en je kan het bovendien eenvoudig gebruiken in groente, – vis of pastagerechten. Er zijn heel wat recepten waarin kurkuma toegepast kan worden, denk vooral aan:

◾curry’s

◾sauzen

◾dressings

 

Of strooi gewoon een beetje kurkuma over je eten om het extra pit te geven. Kurkuma kan je overal in de supermarkt kopen. Het is gemakkelijk om het in de vorm van poeder te kopen en als je het koopt in Aziatische winkel, dan kan je het zelfs kopen in grotere hoeveelheden voor minder geld. Je kunt er ook voor kiezen om kurkuma-suppletie te nemen in de vorm van capsules.

Copyright:

Mind and Balance gebruikt informatie uit artikelen die op diverse fora via internet zijn gepubliceerd en openbaar zijn. Deze wil ik graag met geïnteresseerden delen. Ik vertrouw op de deskundigheid van de uitgevers van deze artikelen. Ik wil en zal op geen enkele manier het copyright claimen van de diverse illustraties die ik van het vrije internet download en gebruik om de pagina's van mijn website mee te verfraaien. Deze afbeeldingen komen van websites zoals Pixabay en zijn vrij van rechten Ze mogen volgens de aanbieder vrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden.  Deze afbeeldingen worden dan wel door mij gebruikt, maar het eventuele copyright van de originele illustraties blijft expliciet eigendom van de individuele artiest. Mochten  er op mijn website, ondanks mijn zorgvuldigheid, illustraties, onderdelen of artikelen zijn gebruikt waarop een copyright rust en/of waarvoor ik geen toestemming heb verkregen, dan verzoek ik u om mij dit zo snel mogelijk te laten weten. Ik zal dan direct het betreffende onderwerp verwijderen.

Mind and Balance.