De geneeskunde van het lichaam en de Geest.

De geneeskunde van het lichaam en de Geest.     

Een van de belangrijkste beginselen in de “Lichaam – geest” geneeskunde is dat alle dingen, met inbegrip van de geest, het lichaam en de omgeving waarin we leven, met elkaar zijn verbonden. Ieder van ons is een onlosmakelijk onderdeel van een oneindig veld van intelligentie. Een veld waarmee we allemaal zijn verbonden.

Als we vanuit dit holistisch perspectief naar “gezondheid” kijken dan bemerken we dat gezondheid niet alleen de afwezigheid van ziekte of ziekte symptomen is, maar een toestand van optimaal welzijn, vitaliteit en heelheid.

We zijn gezond wanneer we in staat zijn om alles wat we opnemen volledig te verteren en te extraheren wat voedend is.  Dat wil zeggen dat we de voedende stoffen uit dat we tot ons nemen halen en op nemen in ons lichaam. We filteren de goede stoffen uit het voedsel en gebruiken deze waar het nodig is in het lichaam.  En die stoffen die ons niet dienen kunnen elimineren, uit ons lichaam verwijderen. Dit principe geldt niet alleen voor ons voedsel, maar ook voor onze relaties, onze banen, en al onze levenservaringen.

Ziekte daarentegen, ontstaat wanneer er een storing, een blokkade in de energiestroom van ons lichaam is ontstaan. De symptomen en tenslotte de ziekte zijn een signaal van het lichaam. Dit signaal hebben we nodig om het evenwicht te herstellen, om de blokkades te elimineren waardoor deze ziekte wordt veroorzaakt. Door deze blokkades weg te nemen hersteld de gezonde energiestroom in het lichaam.


De Lichaam en Geest verbinding.

Omdat het lichaam en de geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, zal elke keer als wij een gedachte uitzenden hierop een reactie ontstaan in ons zenuwstelsel. En dit beïnvloed alle cellen in ons lichaam. Onze cellen observeren voortdurend onze gedachten en veranderen hierdoor. 

Regelmatig zie ik bij diverse mensen dat hun keuzes, ervaringen en gedachten hun gezondheid beïnvloed.

Als voorbeeld:

  • Een man die in een ongezonde omgeving werkt heeft last van zware hoofdpijnen. Hij reageert niet op diverse medicijnen. Zijn hoofdpijn wordt veroorzaakt door zijn ervaring.
  • Een vrouw besluit het vernederende gedrag van haar vriend niet meer te tolereren en haar “mysterieuze”  paniekkaanvallen verdwijnen.

Natuurlijk kunnen we niet zeggen dat alle ziekten worden veroorzaakt door onze gedachten. De relatie tussen lichaam en geest is complex en soms gebeuren er dingen op een fysiek niveau waar we geen plausibele verklaring voor hebben. In sommige gevallen is een genetisch doorgegeven ongezondheid of disbalans de belangrijkste factor voor een ziekte.

Tegelijkertijd hebben we  geweldige mogelijkheden om te genezen en te transformeren door onze gedachten, percepties en keuzes. Het lichaam is een prachtig netwerk van intelligentie, we kunnen veel meer dan de huidige medische wetenschap kan verklaren.


Het verbeteren van Balans

Door het creëren van een gezonde dialoog tussen onze gedachten en ons lichaam kunnen we de onbalans in ons lichaam omzetten naar een optimale toestand van dynamisch evenwicht. Door te “luisteren” naar ons lichaam met liefde en eerbied, kunnen we keuzes maken om het evenwicht, geluk en welzijn te ondersteunen.

De volgende zeven Mind and Balance "recepten" zullen u helpen deze positieve koppeling te maken:


  •  Neem elke dag wat tijd om via meditatie je geest tot rust te brengen.


Meditatie is een van de meest krachtige tools voor het herstel van het evenwicht in onze geest en lichaam. In meditatie ervaar je een staat waarin je lichaam diep rust terwijl je geest, je bewustzijn, wakker is. Wanneer je In de stilte van het bewustzijn, de geest los kan maken van oude patronen van denken en voelen dan kun je leren om jezelf te genezen.

Wetenschappelijk onderzoek over meditatie in combinatie met het groeiende bewustzijn heeft de vele voordelen van meditatie inmiddels aangetoond. Een baanbrekende studie van het Massachusetts General Hospital toonde aan dat slechts acht weken van dagelijks kort mediteren niet alleen geholpen heeft dat men zich rustiger voelt, maar er ontstonden ook veranderingen in de verschillende gebieden van de hersenen, met inbegrip van de groei in de gebieden die verband houden met het geheugen, empathie, gevoel van eigenwaarde, en stress.

Wil je een keer "voelen"  wat meditatie voor jou kan betekenen?  Bij Mind and Balance is een meditatie cursus mogelijk, of doe gewoon een keer mee  tijdens een van de groepsmeditaties die georganiseerd worden.  Klik hier voor meer info.


  • Iedere dag  een gezond dieet met een breed scala aan kleurrijke groenten en fruit.


Naast de ademhaling, is voeding van het grootste belang om onze meest vitale lichaamsfuncties gezond te houden. Om een gezond lichaam en geest te creëren, moet ook ons voedsel voedzaam en gezond zijn. De ideale voeding bestaat uit een variëteit van voedsel dat op de juiste wijze is bereid en wordt gegeten met een bewuste kennis van wat we eten.

In de orthomoleculaire voedingsleer zijn vele mogelijkheden om een uitgebalanceerd dieet samen te stellen. Bij Mind and Balance kunnen we een goed, gezond en voedzaam voedingsprogramma aanbieden.  In 2015 heb ik een korte opleiding "orthomolecualire voeding in de praktijk" gevolgd.


  • Beweging, dagelijkse oefeningen.


Regelmatige lichaamsbeweging biedt ongelooflijke voordelen voor uw lichaam en geest. Drs. William Evans en Irwin Rosenberg van Tufts University hebben het krachtige effect van bewegen en oefening onderzocht en gekeken naar het effect van veroudering, met inbegrip van spiermassa, kracht, aerobe capaciteit, botdichtheid en cholesterol. Gebleken is dat regelmatig bewegen en oefeningen Niet alleen het lichaam jong houdt, maar ook de geest. Wat van vitaal belang is voor het emotioneel welzijn.

In zijn boek Spark: de revolutionaire nieuwe wetenschap van Oefening en de hersenen, beschrijft Harvard Universiteit professor John Ratey, zijn onderzoek waaruit blijkt dat lichamelijke activiteit vonken biologische veranderingen creëert die de hersenen het vermogen geven om te leren, aan te passen, en het verhoogd het uitvoeren van andere cognitieve taken. Oefeningen kunnen de schadelijke effecten van stress en een toenemende depressie keren.

Via een serie energie-oefeningen kun je bij Mind and Balance leren om de voorradige hoeveelheid energie die je hebt te verhogen. Deze oefeningen zijn van onschatbare waarde voor het ontvangen als ook het spiritueel leren sturen van deze energie.  In 2017 start ik met een cursus Energie-oefeningen. Deze oefeningen leren je in een serie eenvoudige oefeningen de levens energie of Prana (in het sanskrit) naar de verschillende lichaamsdelen te sturen. Een waardevol cadeau voor jezelf.


  • Neem de tijd voor een goede nachtrust.


Een goede nachtrust is een essentiële sleutel tot gezondheid en vitale energie. Goed uitgerust, kun je stressvolle situaties rustiger benaderen.

Maar slaap wordt zo vaak verwaarloosd of onderbelicht. Er is zelfs een neiging bij sommige mensen om op te scheppen over hoe weinig slaap ze nodig hebben.  In werkelijkheid blijkt dat na verloop van tijd, onvoldoende slaap de aangeboren balans van het lichaam verstoort, het verzwakt ons immuunsysteem, draagt bij tot gewichtstoename en depressie, en versnelt het verouderingsproces.

De mens moet in het algemeen tussen de zes en acht uur rustig slapen elke nacht. Rustgevende slaap betekent dat je geen geneesmiddelen of alcohol gebruikt om te slapen, maar dat je gemakkelijk gaat slapen zodra je het licht uit schakelt en de nacht door ongestoord slaapt. Je voelt je energiek en levendig als je wakker wordt.  Als je bij het ontwaken je zelf moe en lusteloos voelt, heb je niet voldoende rustgevende slaap gehad.


  • Verwijder emotionele toxines.


Velen van ons hebben emotionele gifstoffen in de vorm van onverwerkte woede, pijn of teleurstelling. Deze onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden dragen bij aan toxiciteit in ons lichaam en moeten worden weggenomen. U kunt beginnen met uzelf de vraag te stellen: 'Wat moet ik nog vasthouden uit het verleden en welke zaken zijn niet meer van toepassing in het heden?'  Als u eenmaal heeft geïdentificeerd wat u niet meer nodig hebt, kunt u wat tijd besteden om te overdenken hoe uw leven zal zijn wanneer u deze zaken gaat veranderen. Dan kunt u met een specifiek ritueel verklaren aan uzelf en aan de wereld wat u gaat loslaten, wat het ook is, waar u ook geweest bent of waar u nog last van heeft (bewust of onbewust) of wat u nog vast houd. Laat het los. Leren loslaten kan ook een onderdeel zijn van een psycho-energetische behandeling.

Als u meer hulp op dit gebied nodig heeft, overweeg dan het bijwonen van een psycho-energetische sessie bij Mind and Balance. In een ondersteunende behandeling, zult u intensief begeleid worden, om op liefdevolle wijze de emotionele pijn los te laten en om  vervolgens de nieuw gecreëerde ruimte in uw hart te vullen met liefde en zelfverzorgend gedrag.


  • Creëer liefdevolle relaties.


Onderzoek toont aan dat een goed sociaal netwerk u extra ondersteuning geeft met tal van lichamelijke en geestelijke gezondheids voordelen. Als je een goed gevoel hebt over jezelf, je geliefd voelt en energie kunt putten uit een liefdevolle relatie, kun je beter omgaan met stress. Vrienden en geliefden kunnen een goede bron van advies en suggesties zijn voor nieuwe manieren van omgaan met problemen. Maar ze kunnen ook een uitstekende afleiding zijn als je iets dwars zit.

Als uw netwerk van vrienden wat klein is, zou je na kunnen denken over vrijwilligerswerk. Deelname aan een  diverse activiteiten met een groep.  Of je kunt proberen online nieuwe vrienden te maken en ontmoeten.


  • Maak plezier, tenminste eenmaal per dag flink lachen.

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is lachen een bijzonder mind-body fenomeen wat de productie van stresshormonen vermindert en het immuunsysteem versterkt.

Na onderzoek in Japan bleek dat mensen met reumatoïde artritis die "rakugo" (een komische verhaalvertelling) bekeken of andere komische verhalen hoorden, een significante afname van hun pijn en stress-hormoon niveaus, alsmede een toename van de twee immuunsystemen ervaarden.

Tijdens een psycho-energetische behandeling bij Mind and Balance kunnen deze bovenstaande recepten worden toegepast in de behandeling. Aangevuld met energetische heling (meer info) en eventueel een diepte ontspanningsmassage vanuit de rebalance techniek.  

Zie de pagina over rebalance.     


Wilt u vooraf meer informatie? Neem dan vrijblijvend contact op via het contactformulier of stuur een email naar: email@mindandbalance.nl


 

Mind and Balance.

Copyright:

Mind and Balance gebruikt informatie uit artikelen die op diverse fora via internet zijn gepubliceerd en openbaar zijn. Deze wil ik graag met geïnteresseerden delen. Ik vertrouw op de deskundigheid van de uitgevers van deze artikelen. Ik wil en zal op geen enkele manier het copyright claimen van de diverse illustraties die ik van het vrije internet download en gebruik om de pagina's van mijn website mee te verfraaien. Deze afbeeldingen komen van websites zoals Pixabay en zijn vrij van rechten Ze mogen volgens de aanbieder vrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden.  Deze afbeeldingen worden dan wel door mij gebruikt, maar het eventuele copyright van de originele illustraties blijft expliciet eigendom van de individuele artiest. Mochten  er op mijn website, ondanks mijn zorgvuldigheid, illustraties, onderdelen of artikelen zijn gebruikt waarop een copyright rust en/of waarvoor ik geen toestemming heb verkregen, dan verzoek ik u om mij dit zo snel mogelijk te laten weten. Ik zal dan direct het betreffende onderwerp verwijderen.

Mind and Balance.