Viskoekjes...  

Essentiële vetzuren, iedereen heeft er wel eens van gehoord. En we hebben ze nodig voor onze gezondheid.

Ons lichaam kan zelf geen essentiële vetzuren aanmaken. De enige manier om deze vetzuren tot je te nemen is door middel van voeding. Bijvoorbeeld uit vette vis. essentiële vetzuren zijn onmisbaar voor de gezondheid van je hersenen. Ze vormen de basisstructuur van het brein en zijn ook van vitaal belang voor een goede werking van het zenuwstelsel. Vis bevat ook veel selenium, dat een beschermend effect heeft op de hersenen.

Voor de niet vegetariërs of de parttime vegetariër  is de consumptie van met name verse vette vis een goede bron van essentiële vetzuren. Maar ook voor de fulltime vegetariër is het mogelijk om deze vetzuren binnen te krijgen.

Het verhaal dat je natuurlijke omega-3 (ook wel vitamine F genoemd) alleen maar uit visproducten kunt halen is niet helemaal waar. Het komt ook voor in plantaardige vorm.

de plantaardige vorm is voornamelijk de ALA-variant die voorkomt in bijvoorbeeld koolzaadolie en walnootolie. Alléén deze variant is niet genoeg, maar het lichaam is in staat om op basis van deze ALA-variant of stammoleculen zelf de andere varianten aan te maken. Je lichaam moet daar wel op ingesteld zijn, want reguliere vleeseters hebben niet een efficiënt systeem hiervoor. Als vegetariër gaat na verloop van tijd je lichaam zich aanpassen en zal het aanmaken van essentiële vetzuren door het lichaam beter verlopen, zonder een overmatig energieverbruik. Je lichaam moet hier wel aan wennen, maar na een poosje heb je de vette vis beslist niet meer nodig.

Voor de niet-  of parttime vegetariër heb ik een heerlijk recept boordevol essentiële vetzuren:

Neem geen vis uit blik omdat bij het inblikken de olie uit de vis verdwijnt en daarmee ook de omega-3 vetzuren.


– Verrassende viskoekjes met veel omega-3 en salsa van mango –

De mango’s in het recept zijn een zeer goede bron van de antioxidanten bètacaroteen en vitamine C.


Dit heb je nodig voor 2 personen:

Voor de viskoekjes:

250 gram verse tonijn, gegaard (op de grill, in de koekenpan of gestoomd) of andere vette vis (behalve de pangasius, waar nogal wat commotie over bestaat)

125 gram iets kruimige aardappelen, met of zonder schil, gekookt of gestoomd

1-2 teentjes knoflook, fijngehakt en licht gebakken

4 eetlepels couscous; olijfolie om te bakken


Voor de salsa

1 mango, geschild en kleingesneden (met verse perziken of abrikozen gaat het ook)

2 stevige lente-uitjes, schoongemaakt en kleingesneden

3 eetlepels gehakte, verse koriander

sap van twee limoenen

1 eetlepel olijfolie

1 klein scheutje Worcestershire-saus


Zo maak je het:

1.Meng alle ingrediënten voor de viskoekjes – behalve de couscous en de olie – door elkaar in een ruime schaal. Prak met een vork tot een homogeen mengsel ontstaat. Vorm zes kleine koekjes van het mengsel en rol ze door de couscous. Verwarm een kleine hoeveelheid olie in een koekenpan en bak de koekjes op matig vuur ongeveer vijf minuten per kant, tot ze goudbruin zijn.

2.Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar in een kom tijdens het bakken van de viskoekjes.

Serveer de viskoekjes op een bord met een bedje van gemengde groene salade en natuurlijk de salsa van mango.Omega-3 is goed voor het immuunsysteem en beschermd tegen hart- en vaatziekten.

Omega-3 zorgt, in tegenstelling tot omega-6, niet tot een verlaging van het cholesterol, tenminste niet in directe zin, maar verkleinen de kans op hart- en vaatziekten op de volgende manieren:

•Omega-3 zorgt voor een gezonde bloedcirculatie

•Omega-3 zorgt voor een efficiënte werking van je hart en van je bloedvaten.

•Omega-3 draagt bij aan een gezonde cholesterolwaarde door het vervangen van verzadigde vetzuren door onverzadigde vetzuren.


Als je een vleeseter bent, is het niet zo heel erg lastig om voldoende omega-3 binnen te krijgen. Gewoon één of twee keer per week vis op het menu zetten, in combinatie met een gezond en gevarieerd voedingspatroon is dat ruim voldoende. Als je vegetariër bent, is het wat lastiger, maar ook prima te doen.

Eet smakelijk.


Copyright:

Mind and Balance gebruikt informatie uit artikelen die op diverse fora via internet zijn gepubliceerd en openbaar zijn. Deze wil ik graag met geïnteresseerden delen. Ik vertrouw op de deskundigheid van de uitgevers van deze artikelen. Ik wil en zal op geen enkele manier het copyright claimen van de diverse illustraties die ik van het vrije internet download en gebruik om de pagina's van mijn website mee te verfraaien. Deze afbeeldingen komen van websites zoals Pixabay en zijn vrij van rechten Ze mogen volgens de aanbieder vrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden.  Deze afbeeldingen worden dan wel door mij gebruikt, maar het eventuele copyright van de originele illustraties blijft expliciet eigendom van de individuele artiest. Mochten  er op mijn website, ondanks mijn zorgvuldigheid, illustraties, onderdelen of artikelen zijn gebruikt waarop een copyright rust en/of waarvoor ik geen toestemming heb verkregen, dan verzoek ik u om mij dit zo snel mogelijk te laten weten. Ik zal dan direct het betreffende onderwerp verwijderen.

Mind and Balance.