Orthomoleculaire voeding in de praktijk

Het biochemische proces in ons lichaam is afhankelijk van volwaardige grondstoffen, hulpstoffen en beschermende stoffen. Van oudsher halen we deze stoffen uit onze voeding.  Echter daarin verschilt onze huidige voeding wezenlijk van die van vroeger, terwijl onze genen nog steeds zijn ingesteld op voeding van duizenden jaren geleden, heeft onze huidige voeding veel minder van deze essentiële stoffen die zo belangrijk zijn voor onze gezondheid.

De gemiddelde Nederlander gebruikt tegenwoordig  geen evenwichtige voeding. Zelfs als hij dat wel zou doen, dan nog krijgt hij lang niet de aanbevolen hoeveelheid van veel essentiële voedingsstoffen binnen.

Uit recente onderzoeken is inmiddels duidelijk geworden dat het moderne voedingspatroon niet voldoende is om het lichaam van de nodige voedingsstoffen te voorzien. Ook al denk je dat je gezond eet, dan nog kun je een tekort hebben aan bijvoorbeeld bepaalde soorten vitamines, zink, magnesium en/of andere noodzakelijke voedingsstoffen.

Een gebrek aan deze voedingsstoffen zorgt er voor dat het lichaam niet optimaal kan functioneren met als gevolg dat ziektes en ontstekingen zich makkelijker kunnen ontwikkelen.

Waarschijnlijk zou de wijsgeer Hippocrates de Moleculaire Geneeskunde zeer gewaardeerd hebben. Het was immers Hippocrates (460-377 v Chr.)  die ooit schreef:

Laat je voeding je medicijn zijn, en je medicijn je voeding

Met andere woorden: Om iets te bestrijden of te voorkomen, gebruik je alleen middelen van natuurlijke oorsprong. Dit wordt sneller en gemakkelijker opgenomen in het lichaam, en geeft je lichaam een prima ondersteuning om zich zelf te herstellen.

Een dieet kan zeer gevarieerd zijn, afhankelijk van de aandoening die je hebt of die je wilt voorkomen.

Een Orthomoleculair dieet kan ook dienen als preventief geneesmiddel.

 ‘Orthomoleculair’ klinkt nogal zwaarwichtig maar in de praktijk is het tegenovergestelde juist het geval. Orthomoleculair betekent niets anders dan de juiste mineralen, vitaminen, aminozuren en moleculen in de juiste hoeveelheden en in de juiste verhoudingen tot zich te nemen om de biochemische processen in het lichaam optimaal te laten verlopen of te herstellen.

In de orthomoleculaire geneeskunde streeft men er naar met stoffen te werken die het lichaam zonder schade kan gebruiken en verwerken. De dagelijkse voeding die je tot je neemt is hierin van groot belang.

De rol van voeding

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. Maimonides (1135-1204) hanteerde de stelling dat:  'geen enkele ziekte die door dieet kan worden genezen, met andere middelen dient te worden behandeld'.  

Dat idee raakte echter op de achtergrond toen, vanaf ongeveer 1850 de chirurgie steeds grotere resultaten boekte en na de tweede wereldoorlog  de antibiotica als krachtig middel tegen infectieziekten ontwikkeld werd.  Naast deze zeer effectieve behandelmethoden werd de invloed van voeding als ondergeschikt ervaren.

In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebrekziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine.  Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C.  Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebrekziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960.

Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaat ziekten en ouderdomsdiabetes.

Voeding geeft je niet genoeg

In de orthomoleculaire behandelwijze staat het streven voorop om met de voeding zoveel mogelijk nodige en nuttige voedingsstoffen binnen te krijgen en zo weinig mogelijk schadelijke stoffen. Helaas is het, ook voor een gezond persoon, bijna onmogelijk om via de normale voeding optimale hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen te binnen te krijgen.

Een speciale rol speelt hierbij de micro-nutriënten, zoals vitaminen, mineralen, aminozuren en enzympreparaten. De orthomoleculaire voedingsdeskundige zal een optimale concentratie van deze belangrijke voedingsstoffen adviseren om het verstoorde evenwicht in het lichaam weer te herstellen.

Orthomoleculair betekent zeker niet alleen vitamine- en mineralenpillen slikken. In feite begint orthomoleculair bij ons dagelijks eten. Voeding is namelijk een zeer complexe samenstelling van verschillende stoffen te verdelen in macro- en micronutriënten. De noodzakelijke voedingsstoffen zijn de macronutriënten: koolhydraten, vetten, eiwitten en vezels. Daarnaast bevat de juiste voeding een zeer grote variëteit aan micronutriënten zoals vitaminen, mineralen, spoorelementen en verschillende andere bioactieve stoffen zoals bioflavonoïden.

Orthomoleculaire voeding richt zich vooral op het in stand houden en optimaliseren van de lichaamsfuncties, terwijl de orthomoleculaire geneeskunde zich richt op de behandeling van patiënten met behulp van voedingssupplementen.

Onlangs heb ik deelgenomen aan de cursus Orthomoleculaire voeding in de praktijk.

Met als doel een voedingsadvies te kunnen geven in mijn praktijk.  Deze opleiding maakt mij nog geen orthomoleculair therapeut, maar heeft wel veel inzicht gegeven in de werking van voeding en  de uitwerking van diverse stoffen in ons lichaam. Het heeft mij veel geleerd over de processen die in je lichaam plaatvinden en ook je gezondheid bepalen.

Maar het heeft ook inzicht gegeven in de zin en onzin van veel  hypes over voeding, bijvoorbeeld de zogenaamde superfoods en misstanden in de voedselindustrie.  Inzicht gegeven over biologische voeding en vooral natuurlijke voeding. Wat is goed voor ons en wat niet.

Hoe stel je een gezond dagmenu samen waar alles in zit wat je nodig hebt?  Hoe zorg je dat er in je lichaam geen tekorten ontstaan? Iets wat voor vegetariërs en  veganisten van groot belang is. Maar uiteraard ook voor mensen die wel vlees eten. Ook daar is ondanks dat men probeert “gezond” te eten sprake van tekorten, omdat er met onze voeding is geknoeid en er geen of onvoldoende essentiële  stoffen in zitten.

Een orthomoleculair therapeut heeft de kennis om patiënten een optimale hoeveelheid aan voedingssupplementen te adviseren om het verstoorde evenwicht in het lichaam weer te herstellen. Deze supplementen zijn voornamelijk vitaminen, mineralen, aminozuren en vetten die de mens zelf niet kan aanmaken of die onder bepaalde omstandigheden niet voldoende worden aangemaakt.

Het was een heel interessante cursus waar ik weer veel inzicht in de lichaamsprocessen heb gekregen.  In mijn praktijk “Mind and Balance” zal deze kennis zeker van pas komen, maar vooral ook voor mezelf geeft dit een mooie basis om naar mijn eigen gezondheid te kijken en hier passende maatregelen te kunnen nemen om mijn eigen gezondheid te verbeteren.


Met dank aan Maartje Wijnhoven Orthomoleculair therapeut.  Die de workshop “Orthomoleculaire voeding in de praktijk”  heeft verzorgt.

 

Mind and Balance


Copyright:

Mind and Balance gebruikt informatie uit artikelen die op diverse fora via internet zijn gepubliceerd en openbaar zijn. Deze wil ik graag met geïnteresseerden delen. Ik vertrouw op de deskundigheid van de uitgevers van deze artikelen. Ik wil en zal op geen enkele manier het copyright claimen van de diverse illustraties die ik van het vrije internet download en gebruik om de pagina's van mijn website mee te verfraaien. Deze afbeeldingen komen van websites zoals Pixabay en zijn vrij van rechten Ze mogen volgens de aanbieder vrij gebruikt worden, ook voor commerciële doeleinden.  Deze afbeeldingen worden dan wel door mij gebruikt, maar het eventuele copyright van de originele illustraties blijft expliciet eigendom van de individuele artiest. Mochten  er op mijn website, ondanks mijn zorgvuldigheid, illustraties, onderdelen of artikelen zijn gebruikt waarop een copyright rust en/of waarvoor ik geen toestemming heb verkregen, dan verzoek ik u om mij dit zo snel mogelijk te laten weten. Ik zal dan direct het betreffende onderwerp verwijderen.

Mind and Balance.