Het Mind and Balance gewicht management programma.
Afvallen? Jazeker,
maar dat stellen we nog even uit….
Mogelijk zijn we slechte planners of hebben we een gebrek aan intrinsieke motivatie. Of hebben we juist wat meer extrinsieke motivatie nodig? Of stellen we onszelf onhaalbare doelen?
Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom we het afvalplan maar even uitstellen.
Natuurlijk, afvallen is altijd lastig, voeding is emotie en ingesleten patronen zijn moeilijk te doorbreken. Maar dat zijn niet de enige complicaties blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk.
Volgens de onderzoekers hebben we het hele jaar door een onbewuste drang om te veel te eten. In de winter is deze drang nog sterker en slaan we meer vet op. Maar waarom raken we die onnodige kilo's niet nét zo makkelijk weer kwijt?
Vroeger, lang geleden, toen er nog regelmatig een grote schaarste was aan voedsel, was dat opgeslagen vet echt noodzakelijk en voldoende opgeslagen vet leverde een voordeel op. In die periodes raakte men het opgeslagen vet gemakkelijk weer kwijt.
Dat opgeslagen vet was toen dus geen enkel probleem. Het is pas een probleem geworden in onze huidige overvloedige maatschappij waarin geen schaarste meer voorkomt.
En verder is onze huidige voeding ook nog eens heel erg veranderd. Onze hedendaagse voeding bevat zoveel suiker en smaak, dat de behoefte om te eten sterker is dan welk evolutionair mechanisme dan ook, zeggen de onderzoekers. Oftewel: wanneer we lucht krijgen van een vet- of suikerrijke maaltijd, delven onze goede voornemens onherroepelijk het onderspit.
Vooral kwetsbaar in de winter
Tot aan de industriële revolutie bestond er vooral schaarste in de wintermaanden. Daarom slaan we nu nog steeds meer vet op in de winter.
Geen slechter startmoment dus om af te vallen dan op nieuwjaarsdag. Maar ook als men in de lente start, is op rantsoen gaan geen goed idee; jezelf uithongeren zorgt alleen maar voor extra vetopslag.
Wat werkt dan wel?
Waar het vooral om gaat is in beweging te blijven, gemaksvoeding mondjesmaat te vervangen door natuurlijke voeding, frisdrank te vervangen door water, suiker te laten staan, vasten af te wisselen met normale eetdagen (intermittent fasting) en vooral niet al het vet uit de voeding weg te laten. Vooral met dat laatste gaan veel lijners in de fout: zonder vet is er ook geen verzadigingsgevoel, waardoor je actief op zoek blijft naar eten.
En goede voornemens dan?
Die zou je kunnen zien als een sociaal geaccepteerde vorm van uitstelgedrag. Begin gewoon als je voelt dat je er klaar voor bent, laat je niet dwingen en stel jezelf haalbare doelen. Afvallen is al moeilijk genoeg; maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk.
Wat is er dan mogelijk?
Ter ondersteuning om af te vallen is er heel wat mogelijk tegenwoordig. Maar het is en blijft toch iets wat je zelf moet willen. Waar je volledig achter staat. En vooral wat je zelf ook moet doen.
Hypnose.
Een krachtige ondersteuning bij afvallen is hypnose.
Mind and Balance heeft een uniek programma voor gewichtsbeheersing dat je de gelegenheid biedt om een einde te maken aan het jojo syndroom van afvallen en aankomen en dus op een gezonde manier af te vallen. De kern van dit programma is "GEZOND AFVALLEN".
De virtuele maagband.
Het gewicht management programma van Mind and Balance omvat een uitgebreid programma waarmee ik inmiddels heel goede ervaringen heb.
Het programma heeft als basis "gezond" afvallen en wordt geheel afgestemd op de persoon en bestaat gemiddeld uit 6 sessies.
Naast meerdere hypnose sessies waarin het verlangen naar 'gezond' voedsel wordt versterkt en 'ongezond' voedsel wordt verbannen is het plaatsen van een virtuele maagband een onderdeel van het hele proces.
De werking van een virtuele maagband is te vergelijken met een operatief geplaatste maagband
maar dan zonder de risico's van een operatie en voor een fractie van de kosten.
Rondom het plaatsen van een virtuele maagband behoort een uitgebreid protocol.
Tijdens het hele programma voorzien we volledig in dat protocol.
Het installeren van een virtuele maagband is vooral effectief als er sprake is van morbide obesitas dus bij een BMI van 40 of hoger.
Wanneer het gewenste gewichtsverlies meer dan 20 kg bedraagt zal dit onder supervisie van een arts moeten gebeuren. Hiervoor geef ik na het eerste gesprek een brief met uitleg mee waarmee je jouw huisarts kunt informeren.